Укључење у програм - Телефон: 011/409 22 84 Скајп адреса: snaga.naroda2

naslovna paypal2

Подржите радио

Обавезно је унети износ дoнације: ДОНИРАЈТЕ ОВДЕ

:

Facebook

Пратите нас

У потпуности и са усхићењем подржавамо предлог и иницијативу Удружења Јадовно 1941 да се страдање српског народа током Другог Светског Рата на територији НДХ назове именом "ПОКОЉ".
 
Дубоко сам уверен да термин геноцид као реч и као појам нема ни трунку до сада прихваћеног смисла тежине онога што претендује да означи и да више скрива него истински открива оно стварно и страшно што се десило, како у свом свом обиму, тако и у свој својој страхоти.
 
То што се десило, није ни данас престало, и неће никад док је  Тамо њих и  Нас.
 
Сматрамо да све оно што нема Име има озбиљан проблем са суштинским постојањем. Сведоци смо злонамерно смишљеног, организованог и систематичног потискивања и брисања сећања на геноцид/Покољ над српским народом у ДСР кроз деценије после рата, а у новије време и агресивног ревизионизма у разним сферама живота српске нације,
 
Тешка последица таквог затирања је да ни на међународној сцени никада није дошло до препознавања онога што се десило на тлу Независне Државе Хрватске.
 
Истовремено научили смо шта је Холокауст, шта је Порајмос, па и Метс Јегерн, имена геноцида својствена језику народа који су доживели Геноцид. Али, српски народ, за све ове деценије није се усудио, или није могао да се усуди да именује, да обележи својом речју ужас страдања преко милион јединки свог живог организма.
 
Ово је први пут у протеклих 75 година да се геноцид над србима именује и то тако јасним, тачним, својственим и свеобухватним именом као што је Покољ!
 
Ово име не оставља ни трун зазора или недоумице шта се махом догодило тадашњем Србину само због тога што је био Србин и што је био вере Православне, ако је само био надохват државног механизма тадашње НДХ на њеној територији.
 
Ономе коме је реч ПОКОЉ прејака, тешка и сматра је непримереном за употребу, рецимо у Просвети или Образовању, томе смета Истина, тај има проблем са признавањем Истине.
 
Дубоко смо уверени да је питање Жртве - питање идентитета српског народа, и надамо се да ће и Покољ као терминолошка одредница постати део нашег Идентитета.
 
Дипл. инж. Момчило Мирић, Удружење за одбрану ћирилице ,,Добрица Ерић''.
 
18.03.2019.
 
Momcilo Miric

Срби и Бошњаци – Муслимани су жртва страног фактора

Хашки суд ће сутра, у сриједу 20. марта, изрећи правоснажну пресуду др Радовану Караџићу првом предсједнику Републике Српске. Та пресуда ће показати да ли је Хашки суд и даље политички, кажњенички механизам за оне који су непослушни према неправедном глобалистичком центру моћи, а који су се у наметнутим, ратним околностима борили за свој народ и слободу, а у исто вријеме она је опомена, пријетња и покушај дисциплиновања свих оних који би да бране свој народ, истину и слободу, или је споменути центар свјетске моћи ослабио  и судије показале моралну и професионалну димензију своје личности. Евентуално осуђујућа пресуда  предсједнику Караџићу нашла би се у давно зацртаним оквирима свјетских моћника. О тим оквирима говорио је и Алија Изетбеговић, кроз формулу, да ће за ратне злочине одговарати 70 процената Срби, 20 процената Хрвати и 10 процената Бошњаци.

Покрет сматра  да је Караџић као доктор и пјесник спонтано и стицајем околности ушао у политику, заправо Божијом Вољом, кад је најтеже ставио се на чело српског народа. Он је човјек мира. Рекао је:  „Нико нема право повести грађански рат“, а Алија Изетбеговић: „Жртвоваћу мир за независну БиХ“. Др Караџић упозоравао је и покушао наговорити бошњачке – муслиманске политичаре да не започињу рат, јер би у њему муслимански народ нестао. Његова ратна наређења (наредио слободан пролазак опкољених Хрвата од стране Бошњака кроз српску територију) показују хуманистички карактер његове личности.

Предсједник Радован Караџић достојан је славе зато што је на челу  са СДС-ом, војском и народом створио Републику Српску, као израз воље српског народа, али и гарант његовог опстанка на том простору. Ни у Хашком суду он није одустао да је на најбољи могући начин брани. Достојан је славе и зато што је један од најзаслужнијих који је спријечио братоубилачки српско-српски рат и одлучујуће учествовао у враћању вјеронауке у школе.

Од велике је важности да, прије свега, Срби и Бошњаци – Муслимани заједно дођу до истине о узроцима разбијања СФР Југославије и рату у БиХ. Врло лако би та истина показала да су, свако на свој начин, жртве и  Срби и Бошњаци неправедног глобалистичког процеса и похлепне жеље страног фактора да загосподари овим просторима и отме природна богатства, и то радећи начином  - завади па владај. У тако наметнутим околностима  свако је имао  своје хероје и злочинце, и Срби и Бошњаци.

Хашки суд, својим радом, није имао за циљ досезање истине, правде и помирења, већ наставак политике завађања...

Покрет позива,  да сутра српски народ буде у саборној молитви Богу и са првим предсједником Републике Српске, др Радованом Караџићем. А он је, захваљујући величини свога духа и дјела, и у притворској јединици Хашког суда, био слободан и слободнији од многих, па и од оних који му доносе овоземаљску пресуду.

Бања Лука,                                                                                       Предсједник Покрета

19.03.2019.                                                                                              Дане Чанковић    

Karadzic sajt

Покољ: Злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске

 
 

Институције српског народа, научна и стручна јавност као и српско друштво у целини, до сада се нису терминолошки одредили према злочину геноцида који је почињен над православним Србима од стране Независне Државе Хрватске.

Док је геноцид над Јеврејима именован и планетарно познат као Холокауст (или Шоа) а геноцид над Ромима већ деценијама познат као Порајмос, геноцид над српским народом до данас није имао препознатљиву и ексклузивну терминолошку одредницу.

Мотивисани и вођени наведеним чињеницама а желећи истакнути важност овог питања, Скупштина удружења Јадовно 1941. из Бањалуке одлучила је да злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске именује као:

Покољ

С тим у вези, донета је и одлука да се овај назив користи и промовише у свим писаним, говорним и другим врстама комуникације у јавном простору.

Одлучено је и да дефиниција овог појма гласи како следи:

Покољ је назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на целом њеном територију.

Покољем је обухваћено више од милион Срба који су пре 1941. године живели на подручју које је покривала Независна Држава Хрватска.

Са законским одредбама донесеним од стране Поглавника Независне Државе Хрватске, државних министарстава и Главног усташког Стана, сви органи извршне и судске власти у Независној Држави Хрватској били су укључени у Покољ.

Покољ, геноцид над православним Србима, укључивао је економски терор и конфискацију имовине у приватном власништву, ограничавање кретања и гетоизацију, организацију и спровођење појединачних, групних и масовних убијања, депортацију у концентрационе логоре, присилни прелазак на католичку веру и протјеривање на подручје окупиране Србије.

Скупштина удружења Јадовно 1941.                                                               У Бањaлуци, 24. јуна 2018.

POKOLJ SAJT

Како функционише председничка шема у Украјини, открио је кијевски портал фром-уа https://from-ua.com/obzor-pressi/484511-lozh-korrupciya-ofshori-poroshenko-napravlyal-v-rossiyu-bolshe-deneg-chem-na-sobstvennuyu-armiyu.html

 

Петро Порошенко говорио је недавно у Запорожју и том приликом захвалио се људима што су „заштитили непријатеља“.Истина, гледајући уназад на све успехе овог гаранта може се констатовати да је он увек у праву а да су војници који ратују у Донбасу заиста и бранили интересе непријатеља који се укоренио у Кијеву.

А озбиљно, довољно је погледати целу пословну империју председника, а то је уистину права империја,да би се могло разумети чији су интереси за њега најважнији.Било је глупо поверовати да ће председник одрећи злогласне компаније „Рошен“ али наш председник очигледно не живи само од слаткиша. Петр Алексејевич се придружио бројним главним и чак виталним областима украјинске индустрије.Дакле, ако у принципу не купујете „Рошен“ бомбоне онда требате ценити шта је тек неопходно оставити.

 

Поред осам кондиторских фирми, седам његових предузећа су у агроиндустријском сегменту. Дакле, гарант се у потпуности осигурао “аграрном суперсилом”. Али, поред тога, он контролише пословање осигурања, медије, а има и велики број фирми у сектору услуга.Али све то Порошенку није било довољно па је отишао на место председника Украјине. Истина, овде се, на жалост треба сетити слогана помоћу којих је Петр Алексејевич дошао на власт. Обећао је чланству земље у Европи, али у пракси он чини све како би се то спречило. Обећао је да ће се борити против олигарха, али је само заменио неке олигархе другима, сада својим властитим. Обећао је да ће се борити против корупције, али је постао дословно њен краљ. У потрази за личном добити, толико је савио штап да су, као да вешто очистили трагове свих лажних планова, „бокови“ почели пузати са свих страна.

Одбрана није једини скандал у коме се нашао Порошенко са својим окружењем. Куповина фабрике „Крахмалопродукти“ која се налази недалеко од фабрике „Рошен“ само је један од доказа како функционишу председничке шеме.

Када је објављена продаја компаније њу је купила офшор компанија «Chartonema Ltd» која је заузврат била у власништву британске «Morewig Ltd».До марта 2014, „Укрпроминвест-АГРО“ је већ контролисао 99,87% акција руске компаније „Крахмалопродукти“. Њихова процењена вредност била је на нивоу од 2 милиона долара. Шта је улов? Укрпроминвест контролише Приме Асет Цапитал,преко корисника који је, као што већ сви знамо Петро Порошенко.

Треба подсетити и на другу најважнију особу у фонду. Сергеја Зајцева дугогодишњег пријатељ гаранта, потпредседника Рошена, а истовремено и корисника офшор компаније ЈБ Парк. Он такође надгледа офшор компанију Интрако Манагемент Лтд., која је коришћена за сарадњу са руском компанијом Гаспром њефт-Аеро Шереметјево.

И, у ствари, то је цео цинизам председника. Усред рата са Русијом, он тргује са непријатељем без икаквих заосталих мисли. Упоредите ефекат америчких санкција против Руске Федерације и ефекат украјинских санкција. У чему је разлика? Санкције САД раде у националним интересима Сједињених Држава, а украјинске у интересу Порошенкове империје, која својим сопственим ограничењима ствара монопол на трговину са руским бизнисом. Верујем да сви знају податке Државне службе за статистику, и иако су земље ЕУ укупно заузеле 42% вањске трговине Украјине, Русија, са својих 10%, остаје највећи трговински партнер Украјине.

Ево, на пример, Олег Зимин из „Наше Украјине“ у редовима председникових партнера, који су се једном срели у парламенту. Сада је Зимин задужен за Порошенкова предузећа, која су специјализована за производњу батерија. А ако је тамо купљена сумпорна киселина из Белорусије, онда је овде водећа - у Русији, а говоримо о износима у милионима гривни. Истина, победили су своје. У четири године рата, сам АвтоВАЗ је продао више од 200 милиона гривна. И све ово је само мали део онога што Порошенко и његова околина вешто скривају.

Он је дошао на власт не да би остварио наше снове, већ да би остварио своје. Претворио је земљу у свој бизнис, сваки елемент његове политике ради на обогаћивању председника и његових присталица. Да ли је то зато што Украјина купује гас у Европи у обрнутом смеру, а понекад је скупље него да води рат са Русијом? Или зато што неки људи зарађују добро на њему! И више се не вади, кажу да је то фундаментална позиција, а ако и даље желите, вратите се на почетак чланка.

Уопштено, потребно је схватити да са са Порошенком Украјини не смеши ни Европска унија ни НАТО. Запад је направио грешку, ослањајући се на Петра Алексејевича, али смо још више погрешили. Најновији трендови чак указују да би Украјинци могли бити лишени путовања без виза. С друге стране, председник је осигурао своју свиту одбацивањем чланка о илегалном обогаћивању службеника. Руски медији радо називају Порошенка "западним агентом" који пакости Москви, али ако погледате, он је Москви донео много већу вредност. Није подигао прст да би ослободио Крим, и зато схвата да се то не може урадити. Он је Европљанима дао разлог да размишљају о замени украјинског транзита гаса, што је омогућило Москви да изгради Северни ток-2. И на крају, он чини све да евроатлантски курс остане само на страницама Устава.

Алексеј Самојленко-Аргументум

Porosenko sajt

У Бања Луци је, 26. новембра, ове године у организацији СНП – Избор је наш и Источноевропске организације за заштиту Православља из Украјине, одржан међународни симпозијум на тему великих, актуелних изазова, који искушавају читав православни свијет и све помјесне Цркве. Под насловом „Православље – српски идентитет“. На скупу су говорили истакнути сручњаци и аналитичари, представљајући разне димензије међуодноса вјере, Цркве и политике. Свој прилог овој теми дали су: Олег Денисов (Предсједник Источноевропске организације за заштиту православља), Дане Чанковић (предсједник СНП – Избор је наш), Жељко Будимир (професор Факултета политичких наука),  Олег Солдат (Филозофски факултет БЛ), Драгослав Бокан („Институт за националну стратегију“ из Новог Сада), Владан Глишић (Народна Мрежа, Србија),  професор Милорад Стаменовић (Србија) јереј Миладин Митровић (руководилац Императорског Палестинског Православног друштва у Р. Српској), Адвокат Небојша Пантић (Императорско Палестинско Православно друштво у Р. Српској), Игуман Рафаило (Бољевић).

Чини се да је овај и овакав симпозијум, одржан у просторијама Академије Наука и Умјетности Републике Српске, у много чему појаснио дешавања у оном дијелу свијета у коме живе православни вјерници, а посебно у вези неканонских поступака Цариградског патријарха Вартоломеја у случају Украјинске православне цркве и њеног односа са Московском Патријаршијом. У распону од правног и историјског прилаза кобном расколу између Цариградске и свих осталих православних Патријаршија, па до промишљања „односа вјере и националног идентитета“, дат је нов допринос стручном и објективном тумачењу актуелног стања у православном свијету.

Не бјежећи од тежине оваквог задатка, ми смо успјели да на једном мјесту, у срцу Републике Српске окупимо мислеће људе и значајне интелектуалце из разних научних и стратешких институција и организација, и покажемо да истина о Православљу данас и јединство међу помјесним православним Црквама побјеђују сва искушења и веома опасне покушаје политичке злоупотребе Цариградске Патријаршије, која је прва међу једнакима.

Укратко ћемо изнијети ставове, мишљења и анализе које су дале печат међународној конференцији.

У Сједињеним Америчким Државама сматрају да је потребно уложити максималне напоре да се обезбиједи широко међународно признање одлука које је донијео Синод Константинопољке Цркве у мјесецу октобру, а које се односе на питање Цркве у Украјини. Представници Стејт Департмента, који се активно баве овом темом, траже од државних власти православних земаља које се налазе под утицајем Вашингтона да изврше притисак на поглаваре својих Цркава, и да их убиједе да у конфликту између Константинопоља и Москве, стану на страну Константинопоља.

Патријарх Вартоломеј наступајући са позиције „Православног Папе“, бави се искључиво лобирањем интереса Америке, која посредством остварења својих користољубивих интереса, активно утиче на процесе који се дешавају унутар цијеле Православне Цркве. Као видљив знак такве узајамно користољубиве сарадње између Васељенског Патријарха и Вашингтона, свједочи и постављање америчког држављанина Томаса Илиополиса за члана централног извршног комитета Међународног обједињења православних скаута DEMOS, човјека који по својим квалитетима и ауторитету, не испуњава основне нормативе који су неопходни за ступање на ову дужност. Зато са друге стране Томас Илиополис представља изузетно утицајне кругове у Америчком руководству, који показују велико интересовање за сарадњу са DEMOS,-ом, видјећи на такав начин могућност да кроз ту сарадњу утичу на ситуацију у Православном свијету.

Православни народи данас више него икада осјећају потребу да заштите своје интересе. Сценарио између Константинопољског Патријарха и украјинских расколника, може бити погубан и за слабљење контроле над собственим канонским територијама других Помјесних Цркава.

Поглавари Помјесних Православних Цркава треба да схвате колико је важно да убједе политичка руководства својих држава да се уздрже од активне подршке црквене аутокефалије за Украјину, необазирући се на притиске који долазе из Америке и од стране кијевскога режима.

Изузетно позитивна и охрабрујућа је чињеница да се деструктивна активност Патријарха Вартоломеја у Украјини нема једнодушну подршку код Помјесних Православних Цркава. Упоредо са Патријархом Српске Православне Цркве, поглавари Антиохијске, Александријске, а такође и Бугарске, Румунске и Грузијске Православне Цркве позвали су Константинопољ, да повуче своје одлуке, коју су погубне за цијелу Православну Цркву. Ни у ком случају не смије се пропустити прилика да се заустави овај надолазећи расколнички процес који су запустили Вашингтон и Кијев. Због свега тога, ова тешка ситуација може бити рјешена само на свеопштем Православном Сабору. Призив да се он сазове такође је био инициран и од стране Српске Православне Цркве на засједању Архијерејскога Сабора ос 6-7 новембра ове године.

Руководство неканонске Македонске Цркве са великом надом прихвата одлуку Патријарха Вартоломеја да дарује аутокефалију Улрајинској Православној Цркви и да скине анатему са украјинских расколника Филарета и Макарија. У Скопљу сматрају да следећи корак после давања аутокефалије Кијеву, иде и процес давања независности Цркве у Македонији.

Руководство неканонске Македонске Цркве рачуна да ће се питање аутокефалије почети рјешавати одмах послије рјешења државног спора између Грчке и Македоније о називу последње. На такав би начин Македонци добили признање од стране Константинопоља под називом «Охридска Архиепископија». Расколницима је већ обећана широка подршка од стране Вашингтона, који на такав начин жели дестабилизацију у СПЦ и на Балкану.

Предсједник Покрета „Избор је наш“, Дане Чанковић, истакао је да постоји противрелигиозни и противправославни свјетски центар моћи који у значајној мјери управља САД-ом, Енглеском, НАТО-ом, па чак и дијелом Ватикана. Тај центар свјетске моћи покушава да уништи православне народе, прије свега српски и руски, не зато што су они највећи на Балкану, односно руски међу највећим на свијету, већ зато што се њихов систем вриједности и идентитет заснива на Православљу у којем се чува Истина Христова. Уколико би био суштински промијењен идентитет и та два народа се одрекла Православља, одмах би и спласнуо удар на њих, али би тада и изгубили најсветију и најзначајнију историјску улогу коју имају у људској историји.

Чанковић је додао да се кроз времена воде два процеса. Један у којем Православље даје свој печат националним идентитетима и ствара од човјека личност која спознаје Истину и најдубљи смисао. Човјека који је слободан и има храбрости и мотив да слободу одбрани. Други процес је разбијање Православља како би се дошло до човјека без личности, анестезиране душе, који се лако покорава и прихвата лажни систем вриједности. Такав, њихов човјек, девијантне личности, лако се опљачка, отимају му се природна богатства која му припадају и као појединцу и као колективитету.

Та два правца носе у себи два суштинска става која се суочавају, душа је бесмртна и она то није. Став о бесмртности душе даје човјеку вјечну наду и најдубљи смисао који га наводи на добро делање. А ако душа није бесмртна онда је све бесмислено па и сам живот и у таквом бесмисленом животу човјек се наводи на накарадност, изопаченост, на свако зло. У таквом бесмислу лако се губи Истина и слобода, јер човјек нема живе енергије, наде и Божије благодати да се одупре злу.

Православље, као христоцентрични доживљај свијета, у српском народу се покушава, и преко медија, потиснути суптилним наметањем српске митологије и потенцирањем важности српске историје прије Христа, а све у циљу Његовог неспомињања. При томе се не сматра да се не треба познавати и таква историја, али у оној мјери која по важности заслужује. Одговор на све покушаје разбијања Православља јесте у учвршћивању јединства у Православљу и стварању савеза православних држава.

Предсједник Источноевропске организације за заштиту православља, Олег Денисов je предложио да треба формирати организације које би се на правним начелима бавиле заштитом православних хришћана. Често организовати скупове на којима би прихватали одређене закључке и резолуције и такве закључке и резолуције слати помјесним православним црквама, да би оне на основу наших неких иницијатива можда већ прихватале неке одлуке и рјешења. „Ми смо спремни да све оно што се данас овдје договоримо и прихватимо било какве одлуке резолуције укључимо наш блок рада према Васељенском пратријарху Вартоломеју и решењу питања. Ми би  хтјели да покажемо помјесним православним црквама да суд са Васељенским патријархом Вартоломејом изван оквира канонскога права потпуно је бесмислен. Не желимо да се једни православни хрићшани суде са другим православним хришћанима. Ми видимо рјешење ове ситуације да овај сукоб који се дешава код нас буде ријешен кроз призму канонскога суда који би био сазван из свих помјесних православних цркава и ако тај суд не можемо да створимо у крајњем случају би било довољно кад би све помјесне православне цркве званично опредијелиле свој однос према овом проблему макар на нивоу одлуке свештеног синода своје цркве.“, истакао је господин Денисов.

Адв.Владан Глишић (у име „Народне мреже“ из Србије) нагласио је да је светосавље основни стуб српског националног идентитета и светосавље као такво није никаква идеологија или етнофилетизам већ српским духом изречено православеље, православље као једино истинско хришћанство. Полазећи од тога, јасно је да је свако угрожавање православља удар и на српски идентитет. То је случај и са дешавањима поводом неканонског понашања цариградског патријарха Вартоломеја у погледу Цркве у Украјини. Међутим, најбољи начин супротстављања таквом понашању, иза кога стоји политика САД (као представника хиперкапиталистичке цивилизације која је овладала светом и води га у потпуну пропаст) јесте објављивање борбе за успостављање православне цивилизације у свету, цивилизације коју ће водити Русија и која ће донети ослобођење целом човечансту.

Бања Лука,                                                                                      Предсједник Покрета

05.12.2018.                                                                                             Дане Чанковић    

KONFERENCIJA SAJT

Правна помоћ

Преузмите stream за Ваш player!

winap windovs media tunein tunein2

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИЈЕ

Телефон: 011/409 22 84

Skajp адреса:  snaga.naroda2

Email:  [email protected]