Укључење у програм - Телефон: 011/409 22 84 Скајп адреса: snaga.naroda2

naslovna paypal2

Подржите радио

Обавезно је унети износ дoнације: ДОНИРАЈТЕ ОВДЕ


Facebook

Пратите нас

Изјава Данета Чанковића, предсједника Покрета Избор је наш, који је организатор својеврсне прославе Дана Републике Српске, на начин да се колона возила украшена српским заставама и прикладном музиком кретала бањалучким улицама, и тако уносила радост у срца Бањалучана. А онда је услиједило народно весеље које је пратила  овогодишња порука „Република Српска је љубав, радост, слобода, шири даље“.

Изјава Данета Чанковића: „Ово је наша најбоља самоодбрана. Волимо и развијајмо Српску Републику, а она ће бити заштитник интереса Срба на овим просторима,  уважавајући интересе и свих других, који поштују њу.

На овај велики Дан, када је проглашена Српска Република и уопште у ово вријеме, одбацимо бриге, јер је рођена нада у добронамјерном исказивању, да границе између Србије, Српске и Црне Горе замјењујемо живом идејом, Само Слога Србина Спашава. Тада, када смо у јединству и Православној вјери, и Бог је са нама. И тада нико нас неће покорити и осјетићемо љепоту златне Слободе. Тај нови препород у српском народу отпочео је 9. јануара 1992, а снажно се наставља и активностима народа и СПЦ у Црној Гори кроз поруку „Не дамо светиње“. У таквим околностима ником више и не пада на памет да изда Косово. И то је плод народноцрквеног јединства. Српској Републици нека је срећан Дан и крсна слава Свети архиђакон Стефан, и свим домаћинима који га прослављају.“

Христос се роди, љубазна браћо и децо! Где се роди Христос? Не у царским дворовима, да не кажу подвлашћени: Он је с царевима а није с нама! И не у богаташкој раскоши, да не кажу сиромаси: Он је с богаташима а није с нама! И не у великом граду, где бедни људи тешко долазе до стана, да се на каже: Стеснио нас је! И не у топлој соби, да не кажу страдалници по хладним избама: лако је њему! И уопште не међу људима, да не кажу људи: тежак нам је!

Него се благи Господ родио међу овцама, које му ништа нису замериле. Родио се на месту ничијем, у пећини хладној, између града и села, између својина и присвојених баштина. Родио се на стопи земље ничије, Божије. Ту стопу земље нико није искоришћавао, осим овце, и оне сасвим ретко. И овце му нису замериле, што се родио код њих, на камену застртом сламом.

Ми поклоници православни били смо на том месту о Васкрсу ове године. Нас 65 удостојили смо се спустили се у ону пештеру, у коју се он спустио са престола небеског ради спасења људи.

У ту пештеру не улазе више овце бесловесне него само словесне. Ту је сада олтар, и многа кандила, ту молитве и службе, ту сузе и покајања, ту олакшање душама људским.

Свакога Божића у тој пештери служи Патријарх Јерусалимски врло свечану службу Божју. И ове године на данашњи дан он ће служити и појати са свештеницима и народом: Рођење твоје Христе Боже наш - засија светлост свету! И још ће се у тој пештери понављати као и увек она анђелска песма, коју су ангели певали около пештере оне ноћи када се Господ родио: Слава Богу на висини, мир на земљи, добра воља међу људима.

Певајте и ви ту песму. Њоме је изречен смисао доласка и рођења Сина Божјег на земљи. Цео устав живота нашег. Да се слави Бог, да буде мир на земљи, да се зацари добра воља мећу људима. То је било онда најпотребније. То је данас најпотребније свему роду људском.

Стојећи оборених глава у пећини благословеној ми поклоници дивили смо се, где се велики Господ и Спас наш родио. Родио се на камену ничијем, да свима буде прав, и да свима понуди спасење. Родио се у мраку, као да покаже да је дошао у мрак овога света - Он, велика Светлост.

Па смо се онда питали оборених глава: када се Господ јавио свету? Јавио се у мучно време, када се Бог није славио, када није било мира на земљи, и када је место добре воље владала зловоља мећу људима.

Он се није јавио у време каквога праведнога цара, да се не каже: помагао му је тај цар!

Нити се Он јавио у време поштења и правде мећу људима, да се не каже: лако је било наговорити поштене на поштење и праведне на правду!

Нити се Он јавио у време радости и светлости у срцима људским, да се на каже: што је морао доћи да радује радосне и светли просвећенима!

Него се кротки Господ јавио у време цара крволока у Јерусалиму, и царева тирана по свим народима и племенима.

Јавио се он у време упрљаног поштења и погажене правде мећу људима.

Јавио се усред свеопште жалости и очајања и мрака у душама свију људи.

У то време родио се Син Божји свету, баш у то време када је најпотребнији био свету, и када људима није могао помоћи нико осим Њега.

Зато су Га поздравили добродошлицом и ангели и људи, и сиромашни и богати, цареви и мудраци са Истока.

О, како би Га и ми данас поздравили, да се јави! О, како је он данас потребан завађеним народима, огрубелим људима, отупелим савестима, заслепљеним душама! Као насушни хлеб гладноме, и као изворска вода жедноме!

Народима и људима нашега времена нико није потребнији од Њега. Нико им, уопште, данас није ни потребан осим Њега.

Без Њега су многи заборавили славити Бога на висини. Без Њега су народи вођени из рата у рат, из несреће у несрећу. Без Њега је зловоља узела маха међу људима и распламтила огањ пакости и саможивости.

Он једини је потребан свету. Нико други. О, кад би се Он опет јавио! Но зар се Он не јавља? Зар Он није обећао следбеницима Својим: Ево ја сам с вама у све дане до свршетка вијека. Амин.

Амин, Господе! Буди с нама, јер тонемо. Јављај се што чешће и у што више срца људских. Осветли нас умом Твојим и загреј нас љубављу Твојом. Осветли и загреј тамне и хладне пештере срца људских, као што си негда осветлио и загрејао пештеру Витлејемску присуством Својим. Да би опет оживело славље Бога, да би се установио мир међу народима, и зацарила добра воља међу људима.

Простримо душе наше под ноге Његове као сламу. Нека Он гази. Нисмо достојни ни Његовог гажења а камоли љубави Његове. Но, Он и кад би хтео газити газио би да излечи а не да убије. Јер, Он је сав Љубав, сав Милост, сав Разум и чистота. Он нас неће згазити, иако смо то заслужили више него црви под ногама нашим. Он ће нас помиловати, и опростити покајницима. И миловаће, и праштаће, све до Последњега Суда. Но знајте, да је проречено, да ће Дан Суда Христовог гранути изненадно.

Похитајмо стога сви да се покајнички поклонимо Господу, који се јавља. Да, и који ће се на крају јавити у сили и слави великој, да суди свим живим и мртвим. Похитајмо, браћо и децо, да прославимо песмом и правдом Господа Исуса и Његову Свету Матер, Он тиме не добија ништа. Шта би и могао добити Најбогатији од најсиромашнијих? Но тиме ми добијамо све: и живот, и здравље, и мир, и добру вољу, и разум и - царство бесмртно.

Теби Господе, Спаситељу и Препородитељу наш, слава и хвала, са Оцем и Духом Светим, сада и навек. Амин.

Спомените, браћо, у молитвама својим православни народ руски. Нека би Господ благи ускоро помиловао тај велики народ и учинио крај његовим тешким страдањима. Многострадални народ руски, и многострадалну цркву руску православну, да помилује и спасе Господ Бог. Амин.

 

Божићна посланица - Охрид 1930. г.

Понуда коју је Америка дала Србији везано за коначни статус Косова и Метохије је апсолутно неприхватљива и мора се категорично одбити. Истовремено, власт мора хитно да упути званични позив Русији да се ова држава укључи у преговоре и тиме обезбеди сигурност да ће српски национални интерес бити заштићен, а међународно право испоштовано.

Ми као странка позивамо све друге партије, организације и појединце да отпочнемо преговоре који би имали само једну тачку дневног реда, а то је договор о томе како да заједно одбранимо уставни поредак Републике Србије. Ово није питање избора, поделе власти и осталих дневнополитичких играрија, ово је питање опстанка народа и државе и спрам тога не сме бити изговора.

551997 kosovo srbija usa ls 1

 
Српски песник Матија Бећковић и универзитетски професор Дејан Мировић, којима је Црна Гора била забранила улазак у земљу, срели су се у Београду са Андријом Мандићем, једним од лидера ДФ-а.


"Заједничка фотографија после дужег разговора о срамном Закону о слободи вероисповести, говори да смо се сложили са Андријом Мандићем да треба пружити јасну и снажну подршку Митрополији и Епархији будимљанско-никшићкој, казао је Мировић у изјави за Борбу.

Састанку је присуствовао и Желидраг Никчевић, некадашњи савезни посланик и председник Српске народне странке.

„СНП – Избор је наш снажно подржава животне политичке циљеве предсједника СНСД-а Милорада Додика, који су изражени кроз процес јачања Републике Српске и „брисање границе између Србије и Српске“. Убијеђени смо да би остваривање тих циљева обрадовало читав српски народ а и већина српских политичара би у томе са радошћу учествовала. 

Оправдана је и Додикова критика Комшићу, предсједавајућем Предсједништва БиХ, а у вези његове изјаве о „одбацивању конститутивности“. Покрет сматра да је конститутивност – равноправност Бошњака, Срба и Хрвата у зедничким институцијама БиХ темељ Анекса IV Дејтонског споразума, који је међународни мировни уговор гарантован од свих највећих сила и као такав старији – правно јачи о свих закључака Европске комисије и Европских конвенција.

Конститутивност сва три народа и у Федерацији БиХ и у РС, која је произашла из правнопроблематичне одлуке Уставног суда БиХ, треба укинути, јер управо та одлука руши темељ Дејтонског споразума. Дејтонска БиХ је државна заједница Бошњачко-хрватске Федерације (која је политички ентитет Бошњака и Хрвата) и Републике Српске (политички ентитет Срба). Дејтонска БиХ нема правни континуитет са Социјалистичком републиком БиХ (једна од република бивше Југославије).

 

Република Српска је настала 9. јануара 1992. године, прије него што је проглашена тзв. независна БиХ и створена Дејтонска БиХ као државна заједница. Зато постоји упорна жеља сарајевских политичара де се укине Девети јануар, као дан рођења Српске.

Покрет сматра и исправну одлуку члана Предсједништва БиХ, М. Додика, да спријечи слање годишњег националног плана (ГНП) БиХ у Брисел, сједиште НАТО-а, јер би то значило и улазак БиХ у НАТО, што није воља српског народа.

Када се залута, онда се враћа на почетак.

У БиХ се до те мјере „залутало“ и искомпликовало да се мора вратити на почетак, а то је изворни Дејтонски споразум. Ако то неће оба ентитета и сва три конститутивна народа у заједничким институцијама, онда то може урадити Република Српска. Један од начина јесте, како је Покрет и прије предлагао, доношење Устава Републике Српске који би се темељио на изворном Дејтонском споразуму, Анексу IV, који БиХ дефинише као државну заједницу са суверенитетом који се налази у ентитетима. Други начин изласка из тешке и компликоване ситуације у БиХ јесте одржавање референдума о статусу Српске, односно о њеном издвајању из наметнуте БиХ.
С обзиром да се јуче на порталу Факти појавио наш текст у вези могућег пута у НАТО из 2008. године, а гдје није наведен датум прве објаве тог текста (можда и нашом грешком), користимо прилику да поново објавимо тај текст са датумом његовог настанка:

„Чију вољу српски политичари испуњавају када РС и српски народ у њој воде у НАТО савез“ (9. 12. 2008. год)

Чију вољу српски политичари испуњавају када РС и српски народ у њој воде у НАТО савез?

Ко и зашто им је дао такву обавезу? Улазак српског народа у НАТО савез је стратешко питање, чији одговор се мора добити на референдуму.

Покрет сматра да српски народ мора имати храброст тако да се одупре уласку у НАТО, и ако све земље у окружењу буду чланице тог савеза. Зашто?

НАТО је дефинисао и показао чије је интересе спреман бранити. Подсјетићемо:
1995. године НАТО је бомбардовао српски народ у РС, а 1999. у Србији. Албанцима је омогућио да отму српску земљу Косово, ако Бог да само привремено. Што се тиче безбједности, ако бисмо били у том савезу, и ту бисмо били на губитку. Догађаји у свијету су показали да се не зна коме је горе, ономе кога НАТО напада или брани.
Са обзиром да одређене америчке службе не искључују НАТО напад на неколико исламских држава, за очекивати је тада да исламске терористичке организације нападну чланице НАТО-а, а управо би РС и српски народ били најрањивији, јер је ФБиХ плодно тло за терористичке организације.

И они који се залажу за улазак у НАТО сматрају да позитивних економских ефеката за нас не би било. Сада питамо наше политичаре зашто су спремни да жртвују народ за туђи интерес.

Увиђајући да може доћи до угрожавања територијалног интегритета и суверенитета РС, позивамо наше политичаре да имају у виду позив братској Русији да помогне у одбрани Српске. Зашто?

Русија је у успону, економском, политичком, војном и духовном. Поштује и брани међународно право, самим тим и интерес државе Србије на Косову и Метохији. Имамо исту религију, а религија је најјаче везивно ткиво. Кроз историју, српски и руски народ су се помагали, изузев када су режими били против оба народа, какав је случај био у комунистичко вријеме.

Покрет сматра да долази вријеме када ћемо се као народ морати опредијелити са ким ћемо тјешње сарађивати и бити у савезу, а то опредјељивање не значи да се не развијају пријатељски односи и на другој страни“, закључили су из СНП- Избор је наш.

Milorad Dodik sa tri prsta 640x427

Правна помоћ

Преузмите stream за Ваш player!

winap windovs media tunein tunein2

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

cirilica dobrica eric
jadovno

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИЈЕ

Телефон: 011/409 22 84

Skajp адреса:  snaga.naroda2

Email:  [email protected]