Укључење у програм - Телефон: 011/409 22 84 Скајп адреса: snaga.naroda2

naslovna paypal2

Подржите радио

Обавезно је унети износ дoнације: ДОНИРАЈТЕ ОВДЕ

:

Facebook

Пратите нас

Данашња скандалозна пресуда у случају тзв. државног удара у Црној Гори равна је објави рата Србији. Осудити најважније политичке лидере Срба на казне затвoром значи потпуно политички обезглaвити наш народ у Црној Гори. Уз њих осуђени су и други Срби као и држављани Србије који су послужили као глинени голубови у намештеној игри криминалног режима Мила Ђукановића и страних обавештајних служби и њихових помагача из Србије.

Ми захтевамо да власт у Србији почне да се понаша адекватно ситуацији и да моментално повуче драконске контра мере. Све сем прекидања дипломатског односа са Црном Гором, као и увођења санкција овој држави означава саучесништво у физичком сатирању нашег народа. Такође, ми Слободари захтевамо хитну истрагу унутар безбедносног система Србије како би се утврдило ко је у дослуху са црногорском криминалном влашћу у њиховом мафијашком хоботницом.

Информативна служба Народног слободарског покрета

Andrija Mandic Milan Knezevic policija

Оружани сукоб у Донбасу се по времену трајања приближава Другом светском рату. Сукоб је исцрпео економију Украјине, и један је од фактора кризе. А да не говоримо о бројним жртвама и међу војним и међу цивилним становништвом. Овај рат је био један од оних фактора који су отворили пут победи Владимира Зеленског. Људи су веровали да ће он моћи да оконча бесмислено крвопролиће, али се изненада десило нешто веома двосмислено.

Министар одбране Украјине, Степан Полторак, потписао је уредбу у којој се наводи да ће од овог месеца учесници Операције заједничких снага у Донбасу добити већу плаћу.

"Минимална готовинска сигурност уговорног војника који је укључен у рад операције заједничких снага на првој линији биће 27.3 хиљада гривна [$ 1031], у другим областима операције - 16.8 хиљада гривна [$ 634], командант вода - на првој линији од 31.1 хиљада гривна [1186 $], у другим областима од 20.6 хиљада гривна [785], командант батаљона 35.5 хиљада гривна [1353 $] на првој линији и 25 хиљада гривна [$ 953] у другим областима”, саопштила је прес служба војног оделења земље.

Тако су, према подацима Министарства одбране, плате војника повећане за износ од 38 до 190 долара, што је за Украјину прилично импресивно.

Треба ипак обратити пажњу на чињеницу да је одлуку донео министар из времена Порошенка, који ће ускоро напустити своје место. Али овај корак изгледа изузетно неприкладно. То би било релевантно пре избора, посебно имајући у виду чињеницу да украјинска војска пролази кроз тешка времена. Ова одлука нема логично или политичко објашњење. Али постоји војно објашњеењ за њу.

Петро Порошенко је веома успешно искористио сукоб да оправда своје политичке неуспехе, а уочи избора он је такође био уплетен у скандал око проневере у комплексу војне индустрије. Само је Украјина изабрала новог председника који је обећао бирачима да ће окончати крвопролиће. Али шта сада ради Владимир Зеленски? Да ли је некако коментарисао овај корак? Буџетски новац се расипа, а он заузима став прећутног одобрења.

У својој изборној реторици он је много говорио о миру у Украјини, али сада је његово понашање далеко од онога што је инхерентно изабраном шефу државе. Он не брани интересе својих бирача о питању које је њима током избора било најважније. У том контексту, с правом се сумња да нове власти нису заиста спремне да зауставе рат. Посебност Зеленског је да су он или његови саветници били довољно паметни да заварају Украјинце, стварајући за њих жељену и варљиву слику миротворца. А да га не би срушили прерано - предстоје још парламентарни избори - најспорније одлуке поверене су представницима старог тима. Они, пак, могу рачунати на преференције у будућности или су већ добили неке гаранције од новог председника.

На крају, не ради се само о томе да Украјина намерно одлаже инаугурацију и омета рано распуштање парламента. Званично, Зеленски, наравно, нема ништа с тим, али то време се може врло продуктивно искористити за доношење одлука којим нови председник не жели да запрља руке сада када му је Украјина поверовала.

068e8523ab5530787128e6ebcbf4acb4 e1557320835217

Када за нешто немате име онда то морате да описујете, при томе често нешто додајете или изоставите, па се на крају све то извитопери или нестане и зато је важно да наши историчари и јавност као “Покољ” именују геноцид Независне Државе Хрватске (НДХ) почињен над православним Србима током Другог свјетског рата.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Удружења “Јадовно 1941.” Душан Басташић, поводом одлуке овог удружења да страдање Срба од НДХ добије тај посебан назив.

Термин “Покољ” у свијету би за српске жртве, како објашњава Басташић, значио као “Холокауст” за јеврејске или “Порајмос” за ромске жртве геноцида.

Каже да је још прије двије године научној заједници предлагао да одлучи између четири имена за страдање нашег народа, али је једино професор Никола Жутић ту иницијативу презентовао у свом научном раду.

– Пошто није било адекватне реакције, одлучили смо одредити термин “Покољ”, исписати његову дефиницију и образложење и све то објавити на нашем новом сајту “Pokolj.org” и сада тражимо подршку стручне јавности – истакао је Басташић.

ГЛАС: Да ли је ова иницијатива могла бити реализована раније?

БАСТАШИЋ: Иницијатива је покренута још прије двије године, а ово сада је наша одлука. Радујем се да смо већ добили писма подршке од Српског националног друштва “Пребиловци”, удружења “Огњена Марија Ливањска”, Србског сабрања “Баштионик” и удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“.

И идемо даље! Текст на нашем новом сајту “Pokolj.org” превели смо на десет страних језика и ево сада крећемо са постављањем текстова на “Википедији”.

 

ГЛАС: Да ли сте у скорије вријеме разговарали са члановима породице члана Вашег удружења Дане Лукајића, који се од прошле године налази у притвору у Хрватској?

БАСТАШИЋ: Чујем се редовно са његовом породицом. Много нам је тешко због тог случаја, али нажалост ништа ту сада не можемо промијенити.

ГЛАС: Коме ћете још предочити термин “Покољ” као одредницу за страдање Срба од НДХ?

БАСТАШИЋ: У идућем периоду путем медија обавјештаваћемо јавност, историчаре и све стручњаке из ове области. Надамо се њиховој подршци, на начин да у својим будућим радовима када пишу о Геноциду почињеном над Србима од стране НДХ користите ријеч “Покољ”, уз фусноту шта она у ствари значи и да ће временом тај термин бити усвојен.

ГЛАС: Да ли сте имали примједбе на овај термин?

БАСТАШИЋ: Било их је. На примјер, да српски народ није страдао само у покољу. Наравно да није, али “Покољ” је име, а у образложењу тог имена пише да је почињен на разне начине, економским терором, логорисањем, превирањем, прогоном…

И “Холокауст” у преводу значи жртве паљеница, а Јевреји нису страдали само спаљивањем. То је назив. Било је и питања како ће звучати на страним језицима, али име се не преводи.

ГЛАС: Каква су Ваша очекивања, ако се има у виду генерални однос према српским жртвама у претходним ратовима?

БАСТАШИЋ: Имамо подршку Академика САНУ проф. др. Василија Крестића, проф. др. Николе Жутића са Института за савремену историју из Београда. Подржао нас је и Александар Нећак, донедавни предсједник Савеза јеврејски општина Србије, на чему смо му веома захвални. Надамо се да ће и други наши историчари препознати потребу да страдање српског народа напокон добије име. Не видим разлог зашто не би.

Ова иницијатива само је један од потеза на пољу културе сјећања, која нам је као нека зарасла њива, гдје много тога није уређено, а требало би. Јеврејски народ у Европи има 16 меморијалних центара Холокауста, а српски ниједан.

Аутор: Драгана Орловић

BASTASIC SAJT

Ова упорна работа наших западних „пријатеља“, који све нас из бивше Југе – плус комплет Шиптаре са својом и територијом коју су окупирали – трпају у исти вагон и млате с нама по њиховим пројектованим самитима – све је само не и наивна...

 

На овом спектакуларно најављиваном састанку земаља „западног“ Балкана, који је одржан у Берлину на други дан православнога Васкрса, 29. априла – нити закључка, нити ичег новог што досад чули нисмо – било није! Један од од читљивих задатака – да медијском халабуком, из мртвих поново међу живе, врати причу о преговорима са шиптарским окупатором на КосМету – испуњен је – прича се! Колико дуго и како, е то је питање! Ако прича и не издржи до почетка јула, када је следећи скуп заказан, иде опет инфузија и васкрсавање из мртвих до следећег скупа?! Јер, од замишљеног пројекта – на простору који су опишали – западњаци одустат неће?!

         Пре него што се у'ватим овог последњег симпатичног партија, прво морам извадити крштеницу „западном“ Балкану – да се зна ко си, шта си, како се зовеш и – „чији си ти, мали“?! Без крштенице, плашим се да ћемо погрешно разумети „шетњу“ Балкана по Планети?! За почетак, западњаци су, само онако како они умеју – мудро и подмукло – успели да нам Балкан уђе у уши као „западни“! Док смо га ми – само – као Балкан у недрима носили и у песме писали – Запад га је „шкропио“,  покрштавао и у своје књиге – као „западног“ уписивао и – засадио у наше уши да нам тамо као такав никне?! И–никнуо је?! Као да својих „књига“ немамо – к'о она три мајмуна зачепљених очију, ушију и уста – не укључујући мозак – углас „певамо“ о Балкану који поста „западни“?! Мало ли је за темељ! Сад, у чему смо ми то западни, почев од вере, културе, традиције, историје..., осим у тамоњиховој „крштеници“– сам ђаво зна – пошто ово и нису Божија посла?!

           Е, а сад о „Берлинском конгресу“ по други пут међу Србима! Скуп су иницирали немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон,  уз одлазећу комесарку за дипломатију и безбедност ЕУропе Федерику Могерини. Тема скупа беше „Европска перспектива Западног Балкана, стабилност у региону и оживљавање дијалога Београда и Приштине“.         

         Тако се на овом „партију“ обрете целокупно Брозово братство и јединство – од Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Македоније („окречене“ у додатак Северна) и Албаније, која је посмртно испуњена Брозова жеља! Они ти нас годинама, од распада оне Југе, упорно у оваквом саставу позивају и сваки пут помало – „профирцају“ – у нову Југославију, проширену за нову државу – Албанију! Значи – у нову будућност са – комплет Шиптарима?! И оне досадашње Југославије тако су правили што су прво све стрпавали у заједничку државу и мешали све унесене територије, брисали претходне власнике и преносили све на једног јединог – Југославију?! Затим, нови власник исцртава к'о бајаги унутрашње границе, али обавезно комадањем српске земље и народа! Кад се то довољно „укрчка“ да народ свари – иде следећа фаза! Унутрашње границе прогласе за државне, ударе у рат док новонастале државе не очисте целу „своју“ земљу од Срба и – онда се седне за сто, напише мировни уговор, српске земље остану у туђој држави, а Срби – што побијени, што збијени у – све мању и мању – Србију?!

         Међутим, ко ради тај и греши. Тако је и приликом прављења досадашњих Југославија, начињен пропуст који ваља исправљати. Све су решили наведеним методом – осим Шиптаре?! Да су и њих увалили у ондашњу нам заједничку државу, смућкали нас заједно, све Шиптаре заокружили у седму југословенску репубљик – данас би комплет Шиптари на Балкану били исто оно што и Хрватска и Хрвати?! Е, како не би поново направили грешку, наши „пријатељи“ са Запада сад на сваки начин на нас мотре – спремни да „ускоче“, ако би – не дај Боже – затребало „демократији“?! Саветују нас, одмењују у  послу за наше добро, помажу, смишљају нам сусрете и помирења, задају домаћи звани правнообавезујући документ, уговарају бриселске споразуме, организују самите држава и „државе“, пројектују заједничке економије, терају на повезивање, инфраструктуру, изградњу аутопута Ниш-Приштина, гурају у усвајања „спакованог“ образовања – пуног заборава?! Организују нам заједничке културне догађаје и надахнућа, сарадњу младих који „граде мостове“, бришу прошлост и срљају поново у „будућност“?! С младима је то најлакше! И скојевци су, поготово Срби скојевци, били главно Брозово оружје светле будућности! Какве(?) – ево смо видели какве?!                    

         У име тога, гурнути сви на гомилу у „вагон“ – путујемо од скупа до скупа који нам приреде?! Тако стигосмо и у Берлин 29. априла?! Уосталом, све је исто, само нам мењају дестинације! Падне и по која „финесица“, чисто да разбије монотонију?!  Овај пут, сваку позвану државу представљао је по један, председник или премијер, а ове друге две – државу и „државу“ – по двоје из „обе“! Србију, и председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић; „Косова“, и председник Хашим Тачи и премијер Рамуш Харадинај?! Е то је „протокол“ без грешке, којим су нам од самог старта – од позивнице – дали на знање – да је држава Србија потпуно равноправно стављена у међудржавни однос са самом собом – као и са осталим државама?! Да и није ништа друго до овога им „протокола“ – довољно би било да нашим западним „пријатељима“ кажемо – нека, хвала!

         Меркелица је на самом почетку скупа рекла: „Имам осећај да је Западном Балкану потребан одређени импулс. Немачка и Француска желе да покажу да је у нашем интересу позитиван развој тог региона. Једна од тема о којој ће се разговарати је питање Косова и Србије. Желимо да спречимо да проблеми постану још нерешивији. Данас имамо отворену дискусију. Реч је о искреном разговору,  а не о доношењу одлука.“ Е, па види – од овога што сте проблем направили нерешивим – нерешивији бит не може! Нема шта све на том плану до сада нисте урадили и то толико – да сте и саме себе довели у пат- позицију!

         Други иницијатор скупа, Макрон, отишао је и корак даље у објашњењу њиховога става и наших заблуда: „Немамо намеру да дајемо готова решења Србији и Косову, већ желимо да дебату лишимо страсти и учинимо све како би две стране поново ступиле у дијалог. Тренутно се не разговара о проширењу Европске уније, већ о политици и стабилности у региону.“ Е, хвала, где чуо и не чуо, за ово што нема разговора о проширењу ЕУропе! А што се ваших решења о КосМету тиче – толико сте нам их до сада „готових“  пружили да је једини начин како бисмо вам се могли одужити за тај ваш огромни труд – да вам пожелимо у вашој кући „косова“ и тамошње „шиптаре“ – како бисмо вам могли притећи у помоћ и узвратити истоветним „готовим“ решењима!

          У име окупиране Србије, Вучић је казао да је спреман на наставак дијалога са Приштином, али тек кад укине 100%  уведене таксе на робу из централне Србије. Изнео је и став да је Србија против прекрајања граница у региону, подразумевајући под тим да нема ни прекрајања граница целовите Србије, али и да ће саслушати сва могућа решења за косовско питање. Иначе, сви су се заложили да се уведене таксе на робу укину, чак и македонски Ђинђић – Зајев – који је таксе правдао! Међутим, „моћним“ Шиптарима то на памет не пада! Они прете са још неким засад неоткривеним казнама које имају у рукаву и којима ће „погодити“ Србију, само кад се наљуте?! Е, од овога јаче гротеске – од литературе до живота – још бивало није?!

         На овај скуп, на који није позвана Америка – њен став су заступали „државници“ Тачи и Харадинај! Тачи је био недвосмислен: „Нема договора док се Америка не укључи у преговоре,  јер Европска унија није јединствена и није способна да води тај процес и реши проблем између Србије и Косова. Ако Србија настави да буде агресивна, против ње ћемо увести нове мере!“ Иначе, врло сигуран, не у своју моћ, наравно, испоставио је и нове окупационе захтеве: „Косово је суверена и независна држава. Управо радимо на томе да се прикључе Прешево, Бујановац и Медвеђа“?! Немојте, кумим вас Богом! А Ниш – не остављајте нам Ниш, ако Бога знате?! Чему онда аутопут који вам правимо од Ниша до Приштине?! Немојте нам то сад радит – па да пред нашим западним „пријатељима“ још испадне да смо вас са нечим изнервирали?!

         Када се упореде ова три „берлинска“ става: ЕУропе, Србије и Америке (представљене у лику и делу „назоћних“  Шиптара) – комична ситуација глувих телефона више је него очигледна – а љубав ЕУропе и Шиптара – школски пример спонзоруше и тајкуна! Када на спонзорушу зајапурена група наскочи, она на све начине – свима – ужитке пружа, све док у први план, од ових напаљених који нагрну, не избије најмоћнији платиша! Е – из тог куплераја – у први план избили су Амери! Они одавно имају приоритет да – свако задовољство које им на памет падне – Шиптари им га у свим позама, неуморно, без питања приуште! Мора да ни „делатницима“ куплераја, без обзира на „сребрњаке“ за пружање разних ужитака, није лако! Некад ми буде и њих жао! Колико они само, стотинама година, оставише живота у разним „позама“ по разним куплерајима напаљених окупатора наших простора, како би у тим нечасним работама отели туђе – свети српски  КосМет?!

         Знам ја да наши западни „пријатељи“ могу бити све – осим наивни! Ништа они не раде без неке, али кад све ово сагледам, ја се чуду начудит не могу, чему, ни месец дана пред преломне ЕУропејске парламентарне изборе, оваква берлинска забава? Што је то сад Макрону и Меркелици требало?! Коме су показивали „мишиће“?! Колико ће им то изборних поена донети или одузети, и како ће уопште проћи – ишчекат не могу док видим?! Ако им је Берлински скуп био саставни део предизборне кампање, тешко да ће им – потврђена немоћ – неуважавање и омаловажавање, а величање Америке – чак и од стране отргнутих и незахвалних шиптарских спонзоруша из „Косова“ куплераја – подићи углед и битност пред ЕУропејским гласачима – све свеснијим ђавољег кола у које су ухваћени?!  

 

Milijana sajt

У потпуности и са усхићењем подржавамо предлог и иницијативу Удружења Јадовно 1941 да се страдање српског народа током Другог Светског Рата на територији НДХ назове именом "ПОКОЉ".
 
Дубоко сам уверен да термин геноцид као реч и као појам нема ни трунку до сада прихваћеног смисла тежине онога што претендује да означи и да више скрива него истински открива оно стварно и страшно што се десило, како у свом свом обиму, тако и у свој својој страхоти.
 
То што се десило, није ни данас престало, и неће никад док је  Тамо њих и  Нас.
 
Сматрамо да све оно што нема Име има озбиљан проблем са суштинским постојањем. Сведоци смо злонамерно смишљеног, организованог и систематичног потискивања и брисања сећања на геноцид/Покољ над српским народом у ДСР кроз деценије после рата, а у новије време и агресивног ревизионизма у разним сферама живота српске нације,
 
Тешка последица таквог затирања је да ни на међународној сцени никада није дошло до препознавања онога што се десило на тлу Независне Државе Хрватске.
 
Истовремено научили смо шта је Холокауст, шта је Порајмос, па и Метс Јегерн, имена геноцида својствена језику народа који су доживели Геноцид. Али, српски народ, за све ове деценије није се усудио, или није могао да се усуди да именује, да обележи својом речју ужас страдања преко милион јединки свог живог организма.
 
Ово је први пут у протеклих 75 година да се геноцид над србима именује и то тако јасним, тачним, својственим и свеобухватним именом као што је Покољ!
 
Ово име не оставља ни трун зазора или недоумице шта се махом догодило тадашњем Србину само због тога што је био Србин и што је био вере Православне, ако је само био надохват државног механизма тадашње НДХ на њеној територији.
 
Ономе коме је реч ПОКОЉ прејака, тешка и сматра је непримереном за употребу, рецимо у Просвети или Образовању, томе смета Истина, тај има проблем са признавањем Истине.
 
Дубоко смо уверени да је питање Жртве - питање идентитета српског народа, и надамо се да ће и Покољ као терминолошка одредница постати део нашег Идентитета.
 
Дипл. инж. Момчило Мирић, Удружење за одбрану ћирилице ,,Добрица Ерић''.
 
18.03.2019.
 
Momcilo Miric

Правна помоћ

Преузмите stream за Ваш player!

winap windovs media tunein tunein2

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

cirilica dobrica eric
jadovno

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИЈЕ

Телефон: 011/409 22 84

Skajp адреса:  snaga.naroda2

Email:  [email protected]