Укључење у програм - Телефон: 011/409 22 84 Скајп адреса: snaga.naroda2

naslovna paypal2

Подржите радио

Обавезно је унети износ дoнације: ДОНИРАЈТЕ ОВДЕ

:

Facebook

Пратите нас

Активиста ,,Нишког културног клуба"
Јак и непријатан мирис се недавно проширио Нишом. Неки људи су били изненађени, неки уплашени, а многи ништа чудно нису ни осетили. Тој већини и упућујем следеће редове.

Јес вала, шта се све у кратко време издогађало по овом вилајету, тај смрад је још и пријатан показатељ онога што нам је преостало. Писано је о томе доста, и овде и на другим местима, било је и пар изузетних коментара од стране мојих колега, причало се, вртело главом и одмахивало руком у неверици и чуђењу, али се и по обичају, од тих силних чаршијских ођека тешко могао очекивати било какав абер са стране локалних ага и бегова. За њихова вакта ми то сигурно нећемо доживети, јер шта има раја да ружи на кадију кад се зна и ко утужује и ко пресуђује?! Него ћути море и гледај доле, у палчеве што су ти пробили опанке.

А претежна већина тих наших страначких спахија је своје погледе приковала искључиво за постоље државне моћи, тамо негде ''горе'' у царскоме Белиграду, све љубећи скуте својих великих везира. Такве једино брине да ли су и даље у милости господара или ће можда (да не чује АВ-о), да се свужде који чардак ниже, као онај њихов несрећни ефенди-колега, бивши Палилул-ага и Струја-бег, саплетен, по логици ствари, пре о ногу неког свог блиског партијског делије, неголи о неки басамак моћи уз који се журно успињао утркујући се са осталим кардашима, том гомилом партијског башибозука.

За оне који су се можда забринули што такав кадар гарантовано невин страда пред земаљским кадилуком, саветујем им да не беру гајле јер ће исти, као и многи други пре и после њега, бити ослобођен тих гнусних и лажних оптужби, те да ће му праведна накнада за претрпљени стрес и укаљан углед бити уредно исплаћена о трошку српских рајетинских обвезника. А то што је заостао у страначком верању уз мердивен моћи, и то што га је претекао неки партијски харамбаша, шта то нас, обичну рају има да занима? То је представа за султанске аскере, да буду послушни, стрпљиви и паметни, да не шарају по много. Ако смо се разумели.

Много је јак тај наш синдром ага и бегова. Те домаће паше би да, како год, што пре постану некакви Изногуди, макар и мали везири који ће искористити сваку прилику да постану калиф место калифа. Иако знамо да су исти као и ликови из истоименог стрипа, па им се са паланачким олакшањем често подсмевамо, негде дубоко смо увек свесни и горке истине да нам ти мусави чауши пречесто узимају меру, да су нам и кисмет и фатум, зла коб и нежељена судбина. Јер су део нашег народа. А истовремено и окупатори. Модерни јаничари, без талента, без идеје, па ни сећања о некадашњем назначењу свог народа и суштини сопственог етоса.

Битан им је само центар моћи, отресање блата од опанака и успех једнак измишљотинама из хиљаду и једне ноћи, оног који обично толико и потраје. При дну, са тим отресеним и презреним блатом су остали и наша солидарност, наше јединство, поверење. Сиротиња раја, која по њему упорно и даље непромишљено гаца, поред бројних ајфона, скупих половњака, силикона, шљокица, крадене гардеробе и парфема, нажалост ни сама не може много даље да добаци.

Хајдучки менталитет је изгледа непоправљиво зарђао и мутирао у ону своју крајност која се једино тиче отимачине, иако су се друмови већ одавно зажелели Турака. Додуше, пролазе они итекако често нашим аутопутем – али није ми у томе поента. Хоћу да истакнем како нам је културни обрасац постао такав да се беспоштедно отима најчешће од оног слабијег од себе, да се гази, мучи и кињи онај што је тик уз нас, а непријатељима се углавном подилази, ласка и носе дарови.

И лаганим скоком са терена симболике пребацујем се на некуд однешену и нетрагом несталу нишку калдрму. Или још боље, на попуцали, изанђали и неквалитетни нишки асфалт данашњице. Залудно је по њему тражити цвеће, мада се и оно понекад нађе као нека промућурна и добронамерна опомена локалним дахијама.

У неколико текстова сам отварао простор за ширу полемику о стварању једног аутентично нишког, урбаног покрета отпора, једне стратешко-политичке бреше која ће за почетак у локалним институцијама моћи да направи отклон од кастински организованих партија и тако омогући простор за нормално функционисање поретка који би нашој локалној заједници бар пружио шансу за опстанак. Касније би тај отклон, уколико заслужи пажњу и даље поверење народа нишког, могао да додатно притера традиционалне партије уза зид и сведе их на неки заиста конструктиван друштвени фактор, а не малигнитет који се отео свакој контроли.

У мноштву приватних разговора сам наилазио и на разумевање и на спремност за стварање једне такве лиге, назовимо је условно и Нишком лигом, једне федерације удружења и група грађана, која би за локална представничка тела могла да кандидује људе од поверења, неукаљане и непотрошене личности, да у њима коначно заступају наше интересе по законима државе и канонима свог личног морала. Окупљених само за ту прилику око једног савеза који би им омогућио улазак у локални парламент у коме би потом, искључиво под својим именом и презименом, могли да делају у име и за рачун оних који су их ту довели и који их исто тако лако могу поново одатле и одвести, а не сакривени иза лажних партијских парола и култова личности некаквих страначких месија, мутантима једног потрошеног система.

Поново, овако јавно, позивам све који деле овај или сличан став, људи – разговарајмо, радимо у том правцу сада, на време – не пред изборе! Мршаво је такво празнично јагње, поготово када знамо код каквог месара иде на обраду.

Надахњујмо се правим узорима из наше прошлости, сетимо се Нишлија који су ослобађали град од турских дахија, разумимо колико је било тешко тада победити туђина, а колико ли је тек данас тешко победити оно наше лоше, које влада већ толико дуго и нажалост, толико успешно.

За почетак, довољно је сачувати институције од злоупотреба оних који једино што знају јесте да исте окупирају уз помоћ својих страначких ордија. И поновићу, опет, Ниш је довољно велики да буде град у коме је могуће по одређеним питањима организовати непосредне демократске моделе попут оних који се примењују у швајцарским кантонима, али и довољно мали да је могуће изабрати адекватне представнике у самоуправи, доказане и проверене људе, којима знате адресу, родитеље и пријатеље, које можете отворено питати на улици о свему јер знате да се неће моћи сакрити иза неког страначког паравана који допире и до судства и до управе.

Ваљда нам је доста више разноразних ага и бегова, тих Карађоза и Хаџивата са штелованим биографијама, антихероја из прошлости створених по моделу отоманског позоришта сенки, подобних само оним ''великим'' луткарима који повлаче конце управљајући тако и њима и нама.

Ljuba sajt tekst

 

Правна помоћ

Преузмите stream за Ваш player!

winap windovs media tunein tunein2

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИЈЕ

Телефон: 011/409 22 84

Skajp адреса:  snaga.naroda2

Email:  [email protected]