Укључење у програм - Телефон: 011/409 22 84 Скајп адреса: snaga.naroda2

naslovna paypal2

Подржите радио

Обавезно је унети износ дoнације: ДОНИРАЈТЕ ОВДЕ

:

Facebook

Пратите нас

Када за нешто немате име онда то морате да описујете, при томе често нешто додајете или изоставите, па се на крају све то извитопери или нестане и зато је важно да наши историчари и јавност као “Покољ” именују геноцид Независне Државе Хрватске (НДХ) почињен над православним Србима током Другог свјетског рата.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Удружења “Јадовно 1941.” Душан Басташић, поводом одлуке овог удружења да страдање Срба од НДХ добије тај посебан назив.

Термин “Покољ” у свијету би за српске жртве, како објашњава Басташић, значио као “Холокауст” за јеврејске или “Порајмос” за ромске жртве геноцида.

Каже да је још прије двије године научној заједници предлагао да одлучи између четири имена за страдање нашег народа, али је једино професор Никола Жутић ту иницијативу презентовао у свом научном раду.

– Пошто није било адекватне реакције, одлучили смо одредити термин “Покољ”, исписати његову дефиницију и образложење и све то објавити на нашем новом сајту “Pokolj.org” и сада тражимо подршку стручне јавности – истакао је Басташић.

ГЛАС: Да ли је ова иницијатива могла бити реализована раније?

БАСТАШИЋ: Иницијатива је покренута још прије двије године, а ово сада је наша одлука. Радујем се да смо већ добили писма подршке од Српског националног друштва “Пребиловци”, удружења “Огњена Марија Ливањска”, Србског сабрања “Баштионик” и удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“.

И идемо даље! Текст на нашем новом сајту “Pokolj.org” превели смо на десет страних језика и ево сада крећемо са постављањем текстова на “Википедији”.

 

ГЛАС: Да ли сте у скорије вријеме разговарали са члановима породице члана Вашег удружења Дане Лукајића, који се од прошле године налази у притвору у Хрватској?

БАСТАШИЋ: Чујем се редовно са његовом породицом. Много нам је тешко због тог случаја, али нажалост ништа ту сада не можемо промијенити.

ГЛАС: Коме ћете још предочити термин “Покољ” као одредницу за страдање Срба од НДХ?

БАСТАШИЋ: У идућем периоду путем медија обавјештаваћемо јавност, историчаре и све стручњаке из ове области. Надамо се њиховој подршци, на начин да у својим будућим радовима када пишу о Геноциду почињеном над Србима од стране НДХ користите ријеч “Покољ”, уз фусноту шта она у ствари значи и да ће временом тај термин бити усвојен.

ГЛАС: Да ли сте имали примједбе на овај термин?

БАСТАШИЋ: Било их је. На примјер, да српски народ није страдао само у покољу. Наравно да није, али “Покољ” је име, а у образложењу тог имена пише да је почињен на разне начине, економским терором, логорисањем, превирањем, прогоном…

И “Холокауст” у преводу значи жртве паљеница, а Јевреји нису страдали само спаљивањем. То је назив. Било је и питања како ће звучати на страним језицима, али име се не преводи.

ГЛАС: Каква су Ваша очекивања, ако се има у виду генерални однос према српским жртвама у претходним ратовима?

БАСТАШИЋ: Имамо подршку Академика САНУ проф. др. Василија Крестића, проф. др. Николе Жутића са Института за савремену историју из Београда. Подржао нас је и Александар Нећак, донедавни предсједник Савеза јеврејски општина Србије, на чему смо му веома захвални. Надамо се да ће и други наши историчари препознати потребу да страдање српског народа напокон добије име. Не видим разлог зашто не би.

Ова иницијатива само је један од потеза на пољу културе сјећања, која нам је као нека зарасла њива, гдје много тога није уређено, а требало би. Јеврејски народ у Европи има 16 меморијалних центара Холокауста, а српски ниједан.

Аутор: Драгана Орловић

BASTASIC SAJT

Правна помоћ

Преузмите stream за Ваш player!

winap windovs media tunein tunein2

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

cirilica dobrica eric
jadovno

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИЈЕ

Телефон: 011/409 22 84

Skajp адреса:  snaga.naroda2

Email:  [email protected]